Wi Fi przeróbka pytanie do załogi cdif2

Wszystko to o co pytali inni - przeczytaj żebyś nie pytał o to samo.

Wi Fi przeróbka pytanie do załogi cdif2

Postprzez elektryka2 - Użytkownik CDIF/2 - 26 maja 2010, 18:11

Witam, czy ktoś z załogi CDIF2 mógłby zdradzić tajemnice na czym polega przeróbka cdifa żeby chodził modół Wifi, ponieważ zakupiłem dzisiaj modól wifi ale nie zapala sie niebieska kontrolka i podejrzewam że musiałbym wysłać cdifa do przeróbki, wolałbym jednak sam sobie go przerobić aby zaoszczedzić czasu przesyłek. Jestem elektronikiem wiec poradze sobie z przeróbką(może jakieś fotki z opisem )

Z góry wielkie dzieki.
elektryka2 - Użytkownik CDIF/2
Doświadczony

Re: Wi Fi przeróbka pytanie do załogi cdif2

Postprzez KoSteR - Użytkownik CDIF/2 - 26 maja 2010, 20:29

Zadzwoń do Axes ....na pewno Ci powiedzą co i jak.:D
" Swoją pracę traktuję tak poważnie jak zawał "
KoSteR - Użytkownik CDIF/2
Fachowiec

Postprzez mercedv6 - Użytkownik CDIF/2 - 26 maja 2010, 21:59

taa, z pewnością
Darek tel. CDIF2 - 13579916
mercedv6 - Użytkownik CDIF/2
Fachowiec

Postprzez Sebcio 27 maja 2010, 9:16

elektryka2 napisał(a):na czym polega przeróbka cdifa żeby chodził modół Wifi

Zgodnie z obowiązującym prawem (prawo własności przemysłowej i prawo o ochronie praw autorskich) a także zgodnie z przyjętymi przez nas zasadami, nie udzielamy informacji tego rodzaju. Samodzielna modyfikacja CDIF/2 oznacza utratę gwarancji zarówno na urządzenie, jak i na podłączony do niego moduł WiFi. Ponieważ koszt modyfikacji przeprowadzonej przez naszą firmę jest wliczony w cenę zakupu modułu WiFi, nie widzę powodów aby upierać się przy samodzielnej przeróbce, tym bardziej że modyfikacja wykonana przez nas obejmuje także weryfikację prawidłowości działania zestawu interfejs - moduł WiFi.
* Sebastian Łastowski, Axes System
Sebcio
Axes System

Postprzez elektryka2 - Użytkownik CDIF/2 - 27 maja 2010, 11:27

Rozumiem, dziś wysyłam urządzenie do przeróbki. Mam nadzieje że w miare szybko odbiore spowrotem urządzenie.
elektryka2 - Użytkownik CDIF/2
Doświadczony

Postprzez Banderas - Użytkownik CDIF/2 - 27 maja 2010, 17:33

Sebcio napisał(a):
Zgodnie z obowiązującym prawem (prawo własności przemysłowej i prawo o ochronie praw autorskich)

Proszę mojego pytania nie traktować jako uszczypliwego, ale z czystej ciekawości zastanawia mnie jak to jest np. tworzyć sprzęt diagnostyczny równoległy do fabrycznego zgłębiając zasady działania poszczególnych elementów elektroniki, czy tworzyć części zamienne będące kopią oryginałów. Wie ktoś?
marcin_banas@o2.pl 501163336
Teroia jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa
Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego
Na warsztacie łączymy teorię z praktyką: nic nie działa i nikt nie wie dlaczego!!!
Banderas - Użytkownik CDIF/2
Forumowy Maniak

Postprzez micromax - Użytkownik CDIF/2 - 10 lipca 2010, 22:44

przerobka polega na podaniu zasilania z cdif na odpowiedni pin zlacza rs232, dostaniesz przerobionego cdifa spowrotem, otworz go a sie dowiesz, zrob fotki i wrzuc na neta. tajemnica z tego zadna, nie wiem w czym jest problem aby to upublicznic, axes nie ma sie czego bac bo konkurencja rozwiazania rozpracowuje jako pierwsza.

szkoda ze ten modul jest tak wulgarnie wystajacy a nie np jak w orginalnych testerach iveco jako dokladka przykrecana do orginalnego testera. przenoszac czy szarpnac za kabel o co nie trudno w warunkach warsztatowych , mozna bardzo latwo go uszkodzic.
micromax - Użytkownik CDIF/2
Nowicjusz

Postprzez Sebcio 12 lipca 2010, 9:00

micromax napisał(a):przerobka polega na podaniu zasilania z cdif na odpowiedni pin zlacza rs232, dostaniesz przerobionego cdifa spowrotem, otworz go a sie dowiesz, zrob fotki i wrzuc na neta. tajemnica z tego zadna, nie wiem w czym jest problem aby to upublicznic, axes nie ma sie czego bac bo konkurencja rozwiazania rozpracowuje jako pierwsza.

Nie boimy się konkurencji, ponieważ nikomu nie będzie się opłacało kopiowanie naszego modułu WiFi :) Tak jak pisałem - przeróbka CDIF/2 ujęta jest w cenie zakupu modułu WiFi, przy czym klient dostaje spowrotem komplet którego działanie zostało przez nas sprawdzone. Jaki jest sens samodzielnego przerabiania CDIF-a w sytuacji, w której jedynym kosztem jest przesyłka ? Jak zawsze w życiu później okazuje się że coś nie działa i nie wiadomo co a także czyja wina.

micromax napisał(a):szkoda ze ten modul jest tak wulgarnie wystajacy a nie np jak w orginalnych testerach iveco jako dokladka przykrecana do orginalnego testera. przenoszac czy szarpnac za kabel o co nie trudno w warunkach warsztatowych , mozna bardzo latwo go uszkodzic.

Od normalnego przenoszenia urządzenia jeszcze nic się nie zepsuło (przypadków nienormalnego nie zanotowaliśmy). Ciągnąć za kabel też nie należy, bo to prosta droga do jego urwania. CDIF/2 został skonstruowany by być solidnym urządzeniem, co nie znaczy że należy się z nim obchodzić jak z młotkiem i przecinakiem. Co do wyglądu modułu jest to kwestia gustu. Nie wiem jak wygląda rozwiązanie stosowane w oryginalnych testerach Iveco, ale uważam że nasze spełnia swoje zadanie. Być może nie reprezentujemy kunsztu włoskich stylistów wzornictwa przemysłowego, ale kładziemy nacisk na aspekty ważniejsze z punktu widzenia walorów użytkowych.
Sebcio
Axes System

Postprzez micromax - Użytkownik CDIF/2 - 12 lipca 2010, 20:57

mam fotki na aparacie w pracy, postaram sie jutro je umiescic.
piszac o mozliwych usterkach bralem pod uwage doswiadczenie i wieloletnia prace w warsztacie, gdzie czesto robi sie cos szybko, czasem ktos inny przechadzac zaczepi noga o kabel itd itd. komputera na zmiane z lutownica uzywam 8h/ dobe, czasem dluzej, nie jest to sprzet z ktorym moge sie obchodzic jak z jajkiem bo nie ma na to czasu. rozumiem ze cdif nie jest "heavy duty" ale byc moze moje uwagi zmienia cos :-)
z mojej strony zakup wifi w takiej postaci jak teraz jest bezcelowy, wytrzyma max miesiac. w postaci jak iveco jak najbardziej.
Nowicjusz

Postprzez Banderas - Użytkownik CDIF/2 - 12 lipca 2010, 22:40

Akurat Wi-Fi moją oceną to krok do bezpieczeństwa -jeden kabel do zahaczania mniej! Wpinam 16 pin po czym umieszczam Kedifa pod siedzeniem tudzież w nogach pasażera ewentualnie na desce rozdzielczej, a kompa na dachu bądź na kolanach i już nic mi się nie plącze, nie ma jakże skorych do utrącenia wystających wtyków USB. Co do wystawania modułu bezprzewodowego to nie widzę niebezpieczeństwa - masa urządzenia jest na tyle niewielka że zahaczenie o Wi-Fi nie grozi uszkodzeniami.
marcin_banas@o2.pl 501163336
Teroia jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa
Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego
Na warsztacie łączymy teorię z praktyką: nic nie działa i nikt nie wie dlaczego!!!
Banderas - Użytkownik CDIF/2
Forumowy Maniak

Postprzez Sebcio 13 lipca 2010, 8:15

micromax napisał(a):piszac o mozliwych usterkach bralem pod uwage doswiadczenie i wieloletnia prace w warsztacie, gdzie czesto robi sie cos szybko, czasem ktos inny przechadzac zaczepi noga o kabel itd itd. komputera na zmiane z lutownica uzywam 8h/ dobe, czasem dluzej, nie jest to sprzet z ktorym moge sie obchodzic jak z jajkiem bo nie ma na to czasu. rozumiem ze cdif nie jest "heavy duty" ale byc moze moje uwagi zmienia cos :-)

CDIF/2 razem z modułem WiFi jest nie mniej "heavy duty" niż typowy komputer czy lutownica, więc jeśli te ostatnie przeżyły mimo braku czułości, CDIF/2 przeżyje tym bardziej. Nie takie rzeczy potrafi przeżyć, o czym uważni czytelnicy forum się już przekonali... :)

micromax napisał(a):z mojej strony zakup wifi w takiej postaci jak teraz jest bezcelowy, wytrzyma max miesiac. w postaci jak iveco jak najbardziej.

Nasze doświadczenia co do wytrzymałości są krańcowo odmienne, ale dyskusja na ten temat do niczego nie zaprowadzi.
Sebcio
Axes System

Postprzez krystek - Użytkownik CDIF/2 - 13 lipca 2010, 9:36

mój pracownik próbował uruchomić silni niestety samochód był na "biegu" skutkiem szarpnięcia CDIF upadł przed samochód i został najechany oponą i........ przeżył :D bez uszczerbku tylko gniazdo przyłączenia multiplexera lekko się uchyliło bez szkody dla samego urządzenia
krystek - Użytkownik CDIF/2
Fachowiec

Postprzez mirosław baśkiewicz - Użytkownik CDIF/2 - 13 lipca 2010, 10:04

oj gdyby się popsuł a byłby ubezpieczony w NFZ to napewno czekała by naprawa za rok bo limit wyczyerpany na ten rok
mirosław baśkiewicz - Użytkownik CDIF/2
Doświadczony

Postprzez micromax - Użytkownik CDIF/2 - 24 lipca 2010, 23:13

zgodnie z obietnica zamieszczam fotki testera iveco, wifi w takiej postaci jestem sklonny zakupic. jest wygodnie, nie narazone na uszkodzenia.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Nowicjusz

Postprzez Seba 26 lipca 2010, 16:43

micromax napisał(a):zgodnie z obietnica zamieszczam fotki testera iveco, wifi w takiej postaci jestem sklonny zakupic. jest wygodnie, nie narazone na uszkodzenia.

W przypadku CDIF/2 nie ma takiej możliwość, nie możemy blokować dostępu do przycisków, złącza USB, kontrolek LED. Projektując CDIF'a 6 lat temu nie byliśmy w stanie wszystkiego przewidzieć. Ja wiem że te wszystkie kabelki mogą być niewygodne, ale za to sprzęt się cały czas rozwija i nikt nie musi co 2 lata kupować całkiem nowego urządzenia żeby sprostać nowym realiom. Wiem że są tacy co chcieliby mieć wszystko w jednym pudełku, ale takie rozwiązanie modułowe pozwala nam na ciągłą rozbudowę sprzętu i realnie zwiększa jego możliwości funkcjonalne.
Seba
Axes System

Następna strona

Powrót do FAQ czyli najczęściej zadawane pytania